Publicatie Witte Roofcoating

Roofs 2019-07-92 Witte dakcoatings hebben verkoelend effect

Productnieuws

Verffabriek OAF Holland BV (OAF) uit Olst levert een assortiment dakcoatings die ervoor zorgen dat de temperatuur van het dakoppervlak op warme dagen duidelijk lager blijft, met het gevolg dat daardoor de onderliggende constructie en ruimten sterk in temperatuur dalen bij hoge buitentemperaturen.

OAF is producent en leverancier van verf, beits, coatings en bitumineuze producten voor de zakelijke markt en industrieën in Nederland. Voor particulieren worden de producten via wederverkopers verkocht, zowel via winkels als via webshops.

Verkoelend effect

Het assortiment bitumineuze producten voor daktoepassingen vormt de basis van het bedrijf: daar is men ooit in begonnen en daarin heeft men de meest uiteenlopende producten beschikbaar. Op het gebied van witte dakbe­dekkingen heeft men twee producten in het assortiment: OAF Dakcoat Reflex AQ en OAF Dakcoat EPDM. Het bedrijf heeft deze producten ontwikkeld in reactie op de opkomst van de witte dakbedekkingen in de Verenigde Staten. Die opkomst is niet verbazingwekkend, want de zomers worden heter. Dat merken we hier ook. In plaats van de airco harder te laten werken, loont het de moeite om te voorkomen dat de constructie opwarmt.

Directeur Gerrit Wolters legt uit: “Een zwart, bitumineus dak kan in de zomer wel tot 80° C opwarmen en die warmte trekt door tot in het gebouw. Dat is in alle gevallen vervelend, maar er zijn situaties waarin je dat echt niet wilt hebben: verzorgtehuizen, ziekenhuizen, koelhuizen, etc. De kosten voor de airco lopen op dat soort dagen enorm op en het is ook niet duurzaam. Een wit dak voorkomt dat de constructie opwarmt: een dak dat met één van onze producten is behandeld, wordt hooguit een paar graden warmer dan de omgevingstemperatuur, dat scheelt dus tientallen graden. De constructie en de onderliggende ruimte blijven koel. Dat betekent een verbetering van het comfort en een aanzienlijke besparing in de koelingskosten.”

“Overigens kan het ook de moeite lonen de coatings toe te passen op zonnedaken. Het is bekend dat een witte ondergrond zorgt voor een verbeterde opbrengst van zonnepanelen, simpelweg omdat de panelen zelf en de omgevingstemperatuur minder warm worden. De coatings zijn in verschillende kleuren leverbaar en kunnen dus ook enkel worden gebruikt voor bijvoorbeeld vluchtroute­markering of een logo op het dak, denk hierbij aan Google Earth gebruikers.”

Eenvoudig aan te brengen

De dakcoatings van OAF worden toegepast op de ­bestaande dakbedekkingen, wat dus betekent dat de oude dakbedekking niet hoeft te worden verwijderd. Wolters: “Dit is vanzelfsprekend alleen mogelijk op een goed functio­nerende dakbedekking, waarvan ook is te verwachten dat die in de komende jaren geen problemen op zullen leveren. De verwerking is vervolgens eenvoudig: de coatings wordt op een schone en droge ondergrond aangebracht. Na het aanbrengen van de contactprimer wordt de coating er in twee lagen op aangebracht met behulp van een roller/kwast of airless spuitapparatuur. De OAF DakCoat Reflex AQ is geschikt voor toepassing op alle bitumineuze daken, de OAF Reflex EPDM is vanzelfsprekend bestemd voor toepassing op EPDM-daken. ­Bijkomend effect bij wit gecoat EPDM is dat het EPDM, doordat de temperatuur permanent lager en stabieler is, minder aan uitzetting en krimp onderhevig is, zodat hierdoor blaarvorming van de EPDM niet meer voor gaat komen. Door de enorme energiebesparingen wegens het overbodige gebruik van airco’s zal de investering snel terug verdiend zijn.”

“Het is raadzaam om met de applicateur een onderhoudscontract af te sluiten, zodat jaarlijks het dak geïnspecteerd wordt en zo nodig gereinigd wordt, waterafvoeren ontstopt worden en eventuele mogelijke plaatselijke beschadigingen van de coating bij worden gewerkt. Op deze manier hou je het dak in optimale conditie, wat de werking van het koelende effect door blijvende optimale reflectie ten goede komt en de duurzaamheid in tijdsbestek verlengd wordt.”

https://www.roofs.nl/editie/roofs-2019-07-92-witte-dakcoatings-hebben-verkoelend-effect

Nieuwsbrief

Registreer je hier voor onze nieuwsbrief om alle updates en aanbiedingen te ontvangen

VERFFABRIEK OAF HOLLAND BV

8121 EV Olst
T +31 (0)570 – 56 38 38
E info@oafholland.nl
W www.oafholland.nl

OAF Afinol OAF Pro